A család diós süteményt rendelt tőlem a hétvégén, aminek végül a nagy sikert aratott lekváros-diós süti lett a végeredménye. Miközben ők jóízűen falatozták az édességet, én megint megnyugodhattam, hogy olyan étel került a desszertes tányérjukra, ami erősíti a csíjüket, és még a vérképzésüket is serkenti.
Szóval, a következőek a hozzávalók: kakaópor (tűz), lekvár (én szilvával készítettem, de jó a barack is), vaj, méz, dió, tojás, szezámmag (föld), őrölt szegfűszeg (fém), só, víz (víz), reszelt citromhéj, tönkölybúzaliszt, sütőpor, almaecet (fa).
Először is 35 deka tönkölybúzalisztet összekeverünk 17 deka vajjal, kevés mézzel és egy tojással. A masszához hozzáadjuk a kevés őrölt szegfűszeget, csipet sót, reszelt citromhéjat, egy csomag sütőport és néhány kanálka almaecetes vizet. Ezt jól összegyúrjuk, fél óra pihentetés után kinyújtjuk úgy, hogy beleférjen a kivajazott tepsibe. A tészta tetejét megkenjük lekvárral (nem sajnálva!), jól megszórjuk apróra vágott dióval és szezámmaggal, amit aztán egy kanál segítségével jól belenyomkodunk a lekvárba. Először egy fél órát sütjük lassú tűzön, aztán viszont felkapcsolhatjuk a sütőt a legmagasabb fokra, itt viszont már csak pár percnyi sütést igényel a sütink! Aztán már szeletelhető, tálalható is, és még napok múlva is isteni!