máj
23

Mielőtt belevágnék a receptekbe, muszáj még egy kicsit elméleteznünk, hogy világos legyen, mi mindenre kell figyelni, mi mivel függ össze, ha igazán egészségesen, megfelelő energiákkal akarunk a konyhában tevékenykedni.

A szervezetünkről azt is tudnunk kell, hogy kétféle energiával rendelkezik:

- eredendő: ennek egyik része a kozmikus, amit előző életünkből hozunk át, másik fele pedig az, amit fogantatásunkkor a szüleink az ő energiájukból adtak át. Ez az energiamennyiség fix, nem tudjuk növelni, se mérni – ezt csak érezzük.

- a felvett energiát születésünk után szerezzük meg táplálkozás (kb. 70%) légzés (kb. 30%), sugárzások, környezetünkkel és embertársainkkal való kapcsolatunk útján. Tehát elengedhetetlenül fontos a helyes életmód elsajátítása, mind a magunk, mind a gyermekeink életenergiája szempontjából. Viszont a mértékletességről sem szabad megfeledkezni: az energia-túlfogyasztás korai halálhoz vezethet!

hatás.jpgA legjobb energiák kiválasztásához a hármas melegítő modelljét is használni kell. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy házat, erős alapozással, lakó- és tetőtérrel. Az alsó harmad felel meg az alsó melegítőnek (eredendő energia) – az itt található veseenergia adja a születendő gyermek életerejét, életkedvét és szexuális energiáját. Ezt a réteget gyengíti a félelem, féltékenység és a túlzott érzékenység. A középső és a felső melegítő a felvehető energia forrása. Előbbihez tartozik a lép és a gyomor – míg ez a kettő egészséges, addig minden betegség gyógyítható, ezért főzés közben kiemelt figyelmet érdemel a kettős. Erősségük révén van miből energiát merítenünk mindennapi életünkhöz. Ha gyengék, akkor a szervezetünk kénytelen az ősi energiát igénybe venni – ez viszont, mivel nem tudjuk újragyűjteni, hamar kimerül. A felső melegítőhöz a szív és a tüdő tartozik. Nem véletlenül ez a réteg a "házunk" teteje: a szív mindig, minden szervezetben történő változást megérez, működését ezek erősítik vagy gyengítik, zavarai pedig az egész testre kihatnak. Ezt a hatást még a tüdő is befolyásolja: erős, mély légzés esetén pozitív irányba, gyenge és görcsös légzés esetén viszont az életenergia áramlása korlátozottá válik.

Az öt hatásról már múltkor is ejtettem pár szócskát, mindennemű magyarázat nélkül. Ezt most pótlom:

- a forrósító hatású élelmiszerek növelik a szervezet yang energiáját, ezeket akkor érdemes fogyasztani, ha kevés a szervezetünkben az életerő (különösen télen), mert oszlatják a szervezetben a hideget, a yint. Ezeket az ételeket rövid ideig főzzük, többször fel is melegítjük. Hm, egy jó kis töltött káposzta, de finom is az!

- a melegítő hatás a forrósító "kistestvére", a kettő túlzott fogyasztása nyugtalansághoz, agresszióhoz vezet, főleg férfiaknál. Mi nők viszont a hidegre vagyunk érzékenyek, ezért nagyon fontos, hogy télen is megkapja a szükséges meleget a szervezetünk, ezek ez ételek ugyanis fokozzák a yangot, a testmeleget.

- a semleges hatású ételekből áll táplálékunk legnagyobb része (pl. gabonák) – és ez nem is gond! Ez ugyanis kiegyensúlyozza a test működését, az energiák áramlását, nyugtat és segíti a vér- és sejtképzést. Ezek az ételek különösen a vegetáriánusok számára fontosak! A semleges hatású  ételek építik  fel az életerőt, a csít.

- a frissítő hatású ételekre különösen nyáron vágyunk, ezek lehűtik a középső melegítőt – de meg is nehezíti a lép, a hasnyálmirigy, a gyomor és a vesék megfelelő működését (ez különösen a kicsik és a nők számára veszélyes). Érdemes tehát a melegítő ételekkel kiegyensúlyozva fogyasztani őket, ez építi fel a testnedveket, a vért.

- a hűtő hatás a frissítő fokozottabb formája, sokszor életbevágóan fontos (pl. ha túlteng bennünk a yang), mivel csökkenti a szervezetben a forróságot, de ne vigyük túlzásba!

 

(Ez a bejegyzés egy rövid kis összefoglalás, ha bővebben szeretnétek olvasni a táplálékok különböző energiáiról, hatásairól, ajánlom Szécsi Märcz Ari Ételtől lélekig című könyvét!)

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr116198164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása