Ugye sok anyatársam találkozott már azzal a ténnyel, hogy a gyerekei egyik kedvenc étele a pizza? Nos, nem kell kétségbeesni, ezt is el lehet készíteni egészségesen, ráadásul még frissítő hatású is, jól jön az ilyen meleg nyári napokon!
A hozzávalók a következőek a kicsivel több időn kívül: rozsliszt, juhtúró (tűz), búzaliszt, tojás, reszelt sajt, olaj (föld), bazsalikom, fehérbors (fém), só (víz), 3 deka élesztő, tejföl és paradicsompüré (fa). A két liszt összesen legyen egy kiló, azon belül a kettő aránya rátok van bízva (én nagyjából fele-fele arányban szoktam, de máshogy is ugyanolyan jól megsül!).
A két lisztbe teszünk egy evőkanál olajat, egy csipet fehérborsot és némi bazsalikomot. Ezt jól összegyúrjuk egy kevés sós vízzel és az összemorzsolt élesztővel, és cirka egy óráig hagyjuk kelni, langyos helyen. Utána ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és olajozott tepsibe tesszük – így fél órán át kelesztjük. A tetejét megkenjük egy kis olajjal, megszórjuk bazsalikommal, fehérborssal, pici sóval, és jól megöntözzük a paradicsompürével. Erre jön a juhtúró, a reszelt sajt és a karikára vágott kemény tojás, majd újra a bazsalikom-fehérbors-pici só hármas. Tetejére jöhet a tejföl, nem sajnálva, majd forró sütőben sütjük, de vigyázzunk, hogy ki ne száradjon! Egy kis hűlés után pedig már tálalható is – a család tuti imádni fogja!