máj
28

taplalkozas.jpgNos, itt az ideje, hogy megvizsgáljuk az egyes alapanyagokat elemek és hatások szempontjából:

- a gabonák földenergiát tartalmaznak, ám különböző módokon hatnak a szervezetre, ami attól is függ, hogy a föld elem mellett milyen másik elem található meg még benne (zárójelben). Igazi ízüket akkor érezhetjük, ha néhány órás áztatás után, egészben vagy megtörve, só nélkül főzzük őket (csak a kölest nem kell áztatni). A búza (fa), a tönkölybúza (fa), a rozs (tűz), a barnarizs (fém) és az árpa frissítő hatású (az árpa egyben hűtő is), a hajdina (tűz), az amarant, a rizs (fém) és a zab (fém) melegítő, míg a köles és a kukorica semleges hatású.

- ez a rendszer nem preferálja a húsevést, főleg, mivel a hús tökéletesen helyettesíthető a sokféleképpen elkészíthető gombával, amelyről úgy tartják, fogyasztása a hosszú élet titka. Ha semmiképp sem tudjuk kiiktatni a húst az étrendünkből, akkor legalább a sertéshúst kerüljük el a fokozottan káros hatása miatt. Válasszuk inkább a tenger gyümölcseit az emlős állatok húsa helyett.

- a zöldségek vitamintartalmuk és változatosságuk szempontjából is nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A zöldségek többsége jin-jellegű, tehát hűsítő hatású – ezért télen keveset együnk belőle nyersen, inkább pároljuk, főzzük. Kerüljük az üvegházban termesztett vagy külföldről importált zöldségeket, inkább várjuk meg, míg eljön a szabadon termők szezonja.

- a tejtermékek (a vaj kivételével) savanyú tejből készülnek, és mivel átmentek már egy bizonyos feldolgozási folyamaton, megkönnyítik az emésztésüket. Igyekezzünk elkerülni a tartósítószert tartalmazó termékeket (különösen a vaj esetében – ez a föld elemhez tartozik, erősíti a szervezetet). Frissítő, hűtő hatásuk miatt télen érdemes kevesebbet, nyáron többet fogyasztani belőlük.

- a gyümölcsök annyi vitamint és tápanyago tartalmaznak, hogy fogyasztásuk évszaktól és szinte elkészítési állapottól függetlenül is minden nap ajánlott. Kiemelkedik közülük az édes alma – naponta egy-kettő elfogyasztása nagyon egészséges! Egyes gyümölcsök megjelenésekor érdemes pár napos gyümölcskúrát tartani. A befőzéssel ugyan csökken a vitamintartalmuk, de nő bennük a tűzenergia – télen szükség van rá! A déli gyümölcsöket is lehetőleg csak ekkor fogyasszuk, és lehetőleg csak citromot.

- naponta minimum 1,5 liter folyadékra van szükségünk, de nem mindegy, mit iszunk! A pezsgő kivételes alkalmakkor való fogyasztása sok ásványi anyagot visz a szervezetünkbe, télen pedig 1-1 deci fűszeres forraltbor lehet a nyerő választás hazaérkezéskor. Kávé helyett válasszuk a borsmenta teát. De a legfontosabb természetesen a víz – a csapvíz viszont nem minősül jó víznek. Helyette gyógyvízet igyunk, ami három helyen fejti ki a szervezetben a hatását: az emésztőszervekben, a kiválasztó felületen a hurutok, bőrbajok elkerülésére és a méregtelenítés elősegítésére alkalmas, valamint azokban a sejtekben, szövetekben is jótékony hatást gyakorol, ahova eljut. A gyógyvizet helyettesíthetjük szénsavmentes ásványvízzel, forrásvízzel, artézi kút vizével.

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr376223854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása