jún
2

Az élelmiszerek-italok elemzésénél egy nagyon fontos blokk maradt ki: ezek pedig a fűszerek. Egy ételből ugyanis, ha már bekerültek a megfelelő hozzávalók, a fűszerek tudnak valami teljesen más, egyedi fogást varázsolni, egy-egy alapanyagnak a fűszerezés adja meg az ezer arcát, ízét, zamatát. Ha az öt elem tanaként szeretnénk főzni, akkor kreativitásunk még nagyobb teret nyer, bizonyos szempontból kényszerből. 10517688_l-1024x682.jpgUgyanis egy ételen és egy étkezésen belül a test energiaháztartása számára az a legjobb, ha a táplálék valamennyi elemet tartalmazza, és lehetőleg minden termikus hatás is érvényesül. Így tehát sokszor a fűszerezéssel teljesül ki az öt elem, és rádöbbenünk, hogy bizony a fehérbor, vagy éppen a savanyú alma is mi mindenre képes az ízek harmóniájának terén, ha éppen fa elemre lenne szükségünk. De tipikus fa elem az ecet és a petrezselyem is. A tűz elemnél már jóval bővebb a választék, itt található például a babérlevél, a szegfűbors, a mák, az oregánó, a kakukkfű vagy a rozmaring is. A föld elem pláne gazdag, ugyanis ide tartoznak az édesítőszerek (cukor helyett használjunk mézet! Édessége mellett betegségek gyógyszere is, érdemes rendszeresen fogyasztani), az apró és az olajos magvak is. A legtöbb fűszer és ízesítő a fém elemhez tartozik, úgymint a borsok (a feketebors túl erős, kerüljük – helyette használjunk fehérborsot), a bazsalikom vagy a gyömbér, ami gyógyító hatása ellenére is még csak kevésbé ismert hazánkban. A víz elem alá tartozik például a só, de lehetőleg ez jó minőségű tengeri só legyen!

Az egészségtudatos táplálkozás esetén még a következőket is figyelembe kell venni:

- a hangsúly a növényi eredetű tápanyagokon legyen, lehetőleg a magas rosttartalmúakat válasszuk

- az állati zsiradék kevés legyen, kivéve, ha halak olajáról van szó

- mozogjunk rendszeresen!

- kerüljük a káros szenvedélyeket (dohányzás, alkohol, túlzott kávéfogyasztás)

- naponta érdemes min. 40 dkg friss gyümölcsöt/zöldséget elfogyasztani (legfontosabbak: alma, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, paradicsom, fokhagyma és más hagymafélék, brokkoli, karfiol, káposztafélék, sárgarépa)

- fogyasszunk sok gabonát is, mag formában való fogyasztásuk adják a legnagyobb energiát

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr466241634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása