Az élelmiszerek-italok elemzésénél egy nagyon fontos blokk maradt ki: ezek pedig a fűszerek. Egy ételből ugyanis, ha már bekerültek a megfelelő hozzávalók, a fűszerek tudnak valami teljesen más, egyedi fogást varázsolni, egy-egy alapanyagnak a fűszerezés adja meg az ezer arcát, ízét, zamatát. Ha az öt elem tanaként szeretnénk főzni, akkor kreativitásunk még nagyobb teret nyer, bizonyos szempontból kényszerből. Ugyanis egy ételen és egy étkezésen belül a test energiaháztartása számára az a legjobb, ha a táplálék valamennyi elemet tartalmazza, és lehetőleg minden termikus hatás is érvényesül. Így tehát sokszor a fűszerezéssel teljesül ki az öt elem, és rádöbbenünk, hogy bizony a fehérbor, vagy éppen a savanyú alma is mi mindenre képes az ízek harmóniájának terén, ha éppen fa elemre lenne szükségünk. De tipikus fa elem az ecet és a petrezselyem is. A tűz elemnél már jóval bővebb a választék, itt található például a babérlevél, a szegfűbors, a mák, az oregánó, a kakukkfű vagy a rozmaring is. A föld elem pláne gazdag, ugyanis ide tartoznak az édesítőszerek (cukor helyett használjunk mézet! Édessége mellett betegségek gyógyszere is, érdemes rendszeresen fogyasztani), az apró és az olajos magvak is. A legtöbb fűszer és ízesítő a fém elemhez tartozik, úgymint a borsok (a feketebors túl erős, kerüljük – helyette használjunk fehérborsot), a bazsalikom vagy a gyömbér, ami gyógyító hatása ellenére is még csak kevésbé ismert hazánkban. A víz elem alá tartozik például a só, de lehetőleg ez jó minőségű tengeri só legyen!
Az egészségtudatos táplálkozás esetén még a következőket is figyelembe kell venni:
- a hangsúly a növényi eredetű tápanyagokon legyen, lehetőleg a magas rosttartalmúakat válasszuk
- az állati zsiradék kevés legyen, kivéve, ha halak olajáról van szó
- mozogjunk rendszeresen!
- kerüljük a káros szenvedélyeket (dohányzás, alkohol, túlzott kávéfogyasztás)
- naponta érdemes min. 40 dkg friss gyümölcsöt/zöldséget elfogyasztani (legfontosabbak: alma, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, paradicsom, fokhagyma és más hagymafélék, brokkoli, karfiol, káposztafélék, sárgarépa)
- fogyasszunk sok gabonát is, mag formában való fogyasztásuk adják a legnagyobb energiát